Dartmouth, Brixham en Exmouth

Weymouth DepartureHet vertrek uit Weymouth is schitterend dankzij het niet zo schitterende tijdstip. Maar de zonsopgang én de stroom zijn het waard. Als we na een uurtje of anderhalf veilig “buitenom” de Portland Race passeren, zit alleen de wind wat tegen – letterlijk.

We halen, met grote slagen laverend, wel onze motorende havenbuurtjes in – tot twee keer toe. En omdat het zo’n lekker weer is laveren we lekker door, inmiddels tegen de stroming, naar Dartmouth. Terwijl de havenbuurtjes lafjes afhaken richting Brixham. Op de motor. Pfff.

Dartmouth

Up the Dart, past Anchor RockSailing into DartmouthDartmouth is onze geplande ‘eindbestemming’ en in één woord adembenemend. Wat een prachtige plaatsjes zijn Dartmouth en Kingswear, aan weerszijden van de monding van de rivier Dart! Door gebrek aan slecht weer en fatsoenlijke breedbandverbinding zullen de foto’s pas later komen, maar geloof me tot dat moment: Dartmouth rocks. Her en der zelfs letterlijk.

Die nacht ligt er een andere 3/4-tonner langszij, op de terugreis van de Fastnet Race. “Get Carter” had volgens de driekoppige bemanning niet helemaal gewonnen. Maar aan de staat van het oude bootje te zien hadden ze wel hun best gedaan.

Rivièra

Brixham Panorama
Omdat we die nacht aan een ferrysteiger liggen, moeten we op tijd vertrekken. We maken van de gelegenheid gebruik om een kleine rivercruise op eigen kiel te doen en vertrekken, na een korte shopstop, naar Brixham. En dat is toch minimaal een dikke anderhalf uur zeilen. Poeh, flink zweten. Maar dat kun je daarna wél zeggen dat je in de “Rivièra van Engeland” bent. Denk aan St. Tropez, maar dan met fish ’n chips en buikige Engelsen.

Brixham MarinaBrixham MarinaChrisBrixham Marina

Mooring

Vandaag is de tocht al niet veel zwaarder. Op de aankomst na, althans. Want na een uurtje of twee relaxed afkruisen naar Exmouth blijk de golfslag voor de ondiepe kust écht ineens lelijk, de boeienroute écht compleet verplaatst, de kleine marina écht vol en de riviermonding écht hard te stromen. Maar een sympathieke watertaxi-schipper leidt ons, door de onduidelijke vaargeul, met onduidelijke stroomrichtingen, naar een visitor-mooring op een onduidelijke plek.

ChrisEn daar liggen we dan: ergens in de rivier Exe aan een rubberbal, klaar voor de nacht. En morgen gaan we óf in één klap naar Yarmouth, óf met een tussenstop in Weymouth. We gaan het zien!

Eén gedachte over “Dartmouth, Brixham en Exmouth

Reacties zijn gesloten.