Smeren en poetsen

Kom maar op met die kraanVrijdagochtend vroeg is het zover, ze gaat er weer uit. In de banden, kraan omhoog, op de bok. Ondertussen even de hogedrukspuit erover om de ergste prut eraf te spuiten. En dan: poetsen en smeren maar.

De hogedrukspuit We schuren vrijdag eerst de oude antifouling op. En de romp wordt met het magische spulletje Liquid Rubbing Stain Remover en Pre-Dulon van alle gele aanslag en andere vlekjes ontdaan. Het begint erop te lijken, maar het zware werk komt nog: Dit was pas de voorbereiding.

Antifouling en waslaag

Zaterdag doen we, sneller dan gepland, eigenlijk alles: We smeren een dikke laag antifouling over het hele onderwaterschip. Koperhoudend, natuurlijk. Want het mag (nog) en als het goed is gaan we in augustus weer flink wat zout water pakken!

De dubbele poetsbeurt met de twee-componenten van Dulon 1&2 laat het bootje weer glanzen alsof ze nieuw is. En het beschermt nog ook:

It [provides] 100% protection from all extremities, including UV rays, bird droppings, acid rain and salt. […] Another benefit is the extremely low surface friction it provides, reducing air & water resistance and increasing performance.

Wat wil je nog meer? Grijnzend bekijken we het mooie resultaat. (Alleen jammer dat ik, bij een misstap van de ladder zowel m’n rechter enkel als m’n linker pols lelijk blesseerde.)

Meer oppoetsen

In heel ander nieuws: Mijn favoriete Nederlandstalige zeilsite ClubRacer.be is ook aan het oppoetsen geweest. (Ja, Bert: YADS. 😉 En via hun forum ontdekte ik de geheime link waarop vanmiddag de (misschien wel finale wedstrijd in de) Americas Cup Live te bekijken is. Ik vermaak me dus wel, zij het met m’n enkel en pols omhoog.

3 reacties op “Smeren en poetsen

 1. Hey Bas,

  Bedankt voor de link-love!

  Met sportieve groet,
  Ice

  http:www.clubracer.be

 2. De kiel leverde gelukkig geen verrassingen op… laat het zoute water maar komen!

 3. @GJL: Mmm… op die kiel kom ik later nog even terug. Niks ‘gruwelijk ernstigs’, maar helemáál ok was het daar dus niet mee.