Pinksterweekend

Vreselijk vertraagd, maar voor de volledigheid toch nog een klein verslagje van het vorige zeilweekend:

Amsterdam

Hotel de Goudfazant Op vrijdag varen we naar Amsterdam. (Eigenlijk zouden we dat de dag ervoor al doen met m’n collega’s, maar een lastig klantproject gooide wat roet in het eten.)

In de knusse Sixhaven worden we naar een ligplaats dwars voor de volle boxen gedirigeerd, met kont pal tegen de bouwput van de Noord-Zuidlijn. Eigenlijk geen slecht plekkie, en nog mooier is de WiFi van deze haven: een vaste-ligplaatshouder is zo vriendelijk om me het wachtwoord te vertellen zodra hij me met de iBook aan dek ziet zitten.

Prima, zo kan ik me nog een beetje verder drukmaken om die lastige klant. En ’s avonds komt Peter ons nog even opzoeken: het Ponthuys blijkt een prima kroeg om lekker de week af te pilsen.

Rondje Noordholland?

Het plan is om dit lange Pinksterweekend te benutten voor een Rondje Noordholland: morgen bij IJmuiden eruit, uiterlijk zondag naar Texel en dan maandag de trip terug naar Monnickendam. De windvoorspelling zit echter een beetje tegen: morgen Noord-Noordoost (tegen, dus) en daarna Zuidwest (alweer tegen). Ook wordt er onweer voorspelt, waar we niet echt naar uitzien bij ons eerste zoute tochtje van het jaar.

Scheveningen

Approaching Schevingen We kiezen zaterdag dus maar voor het kortere tochtje naar Scheveningen, met de wind in de rug (en waarschijnlijk terug dus ook, hoewel de weersvoorspelling steeds vreemder wordt). Het is een hobbelig tochtje met niet al teveel wind in de rug; we “kruisen af” om het een beetje comfortabel te houden.

In Scheveningen komen we voor twee verrassingen te staan. Bij binnenkomst komen we een oude bekende tegen: de oude VOR Team ABN AMRO One, a.k.a. Black Betty, de winnende boot van de afgelopen VOR, ligt bij de entree naar de vissershaven!

En dan begint me langzaam iets te dagen…

Black Betty in Scheveningen Was ABN AMRO niet ook sponsor van de North Sea Regatta? En is die roemruchte Regatta niet ongeveer… ongeveer nú…? Jawel hoor, terwijl we de langzaam de binnenhaven invaren wordt ’t duidelijk: die puilt (letterlijk) uit met mooie raceboten vol met de raceteams. Dat belooft wat!

Maar meefeesten met de wedstrijdzeilers zit er voor ons helaas niet in. Het weerbericht is wederom gewijzigd. Inmiddels wordt er een waarschuwing afgegeven: 4-5 oplopend tot 6 Beaufort. Uit het… noorden, waar we morgen weer terug naartoe moeten. Heel fijn.

IJmuiden

We besluiten zondag vroeg te vertrekken. Vlak nadat alle raceboten de haven uit zijn gevaren, vertrekken wij richting ’t noorden. Onderweg pikken we nog net de pre-start mee en met een zwak windje, wederom in de rug, motorzeilen we binnen enkele uurtjes bij IJmuiden naar binnen.

Over de jachthaven van het desolate IJmuiden zal ik later nog wel eens een review plaatsen in de nieuwe categorie Havens; voor nu valt er eigenlijk niet zoveel over te vertellen. Behalve misschien dat we… nee, laat maar.

Regen, regen

En nog meer regen. Vanaf Amsterdam valt ’t met bakken uit de hemel. Maar nog veel vervelender: Er is geen wind. Op het water treffen we alleen maar verloren zeilers die zich op de motor naar hun thuishaven spoeden. Net als wij eigenlijk. Een beetje jammer, maar een lekker muziekje maakt veel goed: het grootste deel van de thuisreis sta ik swingend achter het roer, terwijl Jamiroquai met veel genoegen het eindeloze gebrom van de motor overstemt.

Filmpje!

Wat bijna niemand weet is dat ons bootje eigenlijk vernoemd is naar dit nummer (enjoy!):