WordPress 2.0

In de categorie te makkelijk: een upgrade naar WordPress 2.0. (Zoals het hoort!) Een kwestie van de oude bestandjes overschrijven met de nieuwe, de database met één druk op de knop upgraden en kláár. Alles werkt meteen weer zoals voorheen, voor zover ik kan zien. Paniek: m’n RSS-feeds zijn kapot! Alle plugins werken nog, m’n ’theme’ is behouden. (Laat het me alsjeblieft even weten als je iets ziet dat niet werkt, in de reacties hieronder.)

Achtergrond

Een klein beetje achtergrond, voor wie niet weet wat WordPress is en dat wel wil – of zou moeten – weten: WordPress is het prachtige blog-tooltje / cms / back-end waarop Lovefool.nl sinds een tijdje draait. Een stuk “Open Source” Software, wat wil zeggen dat het niet alleen gratis is, maar vooral ontwikkeld wordt door en voor een gemeenschap van gebruikers. (Wel de wat meer geavanceerde gebruikers natuurlijk; ikzelf ben nooit verder gekomen dan een kleine bijdrage in de vorm van een halve vertaling naar het Nederlands.)

Wat is er nieuw aan?

Over deze nieuwe 2.0 versie van WordPress vond ik een interessant stuk (via R-win.com – die nog met MT werkt, vreemd genoeg). En al eerder konden we lezen wat er zou gebeuren. Mijn eerste indruk is dat de back-end een flinke partij verbeterd is. Er is duidelijk (nog) meer nadruk gelegd op usability en op de conversie van gebruikers van andere systemen: overzichtelijker, veel functionele (!) AJAX, een prima WYSIWYG-editor en een prominente import-functie. Ik denk dat ik nog wel een gebruiker weet, die vóór eind februari overgaat van MT naar WP! (Of niet, GJ?)

RSS-feeds kapot

Momenteel zijn de RSS-feeds en de trackback kapot. Het heeft iets te maken met de isapi-rewrite-regels in combinatie met de nieuwe versie van WP. Ik kan me vaag herinneren dat ik dit in een eerdere versie ook “met de hand” gemaakt heb, maar het ziet er allemaal net te ingewikkeld uit nu. Even afwachten of er ergens een structurele bugfix opduikt. Voorlopig doet alleen de standaard feed het.

Update: fixed!

Wat een paniek om (bijna) niks. En heel bizar dat ik deze niet eerder vond, maar via dit weblog vond ik deze fix voor het probleem met feeds en permalinks op IIS.

I was able to get permalink URL rewriting working in WordPress by creating a php.ini at my domain root with the following configuration:

cgi.fix_pathinfo = 1
cgi.force_redirect = 0

Pffffieuw. Kunnen in elk geval de onderstaande houtjes en touwtjes weer uit m’n httpd.ini. En nu kan iedereeen weer fijn “subscriben” op alle tags, losse berichten, etc. Probeer maar eens deze of deze. Nou alleen m’n trackback nog even testen… wie helpt me daarbij?

9 gedachten over “WordPress 2.0

 1. welke feed doet het nou niet, want als ik zo kijk lijt alles gewoon te werken…

  Verders lekkere update naar WP2.0 dacht ik zo.

 2. De standaard-feeds (alle berichten, alle reacties) worden nu met een extra “houtje-touwtje” instelling in httpd.ini (de .httaccess van IsapiRewrite) naar de juiste plek geleid. Dit zijn de regels voor de feeds, met dikgedrukt de houtjes en touwtjes:

  RewriteRule ^/categorie/(.*)/(feed|rdf|rss|rss2|atom)/?$ /wp-feed.php?category_name=$1&feed=$2 [I,O,U]
  RewriteRule ^/comments/feed?/?$ /index.php?feed=rss2&withcomments=1 [I,O,U]
  RewriteRule ^/comments/feed/?([_0-9a-z-]+)?/?$ /wp-feed.php?feed=$1&withcomments=1 [I,O,U]
  RewriteRule ^/author/(.*)/(feed|rdf|rss|rss2|atom)/?$ /wp-feed.php?author_name=$1&feed=$2 [I,O,U]
  RewriteRule ^/([0-9]{4})/?([0-9]{1,2})/([0-9]{1,2})/([_0-9a-z-]+)/(feed|rdf|rss|rss2|atom)/?$ /wp-feed.php?year=$1&monthnum=$2&day=$3&name=$4&feed=$5 [I,O,U]
  RewriteRule ^/feed?/?$ /index.php?feed=rss2 [I,O,U]
  RewriteRule ^/feed/?([_0-9a-z-]+)?/?$ /wp-feed.php?feed=$1 [I,O,U]

  Op dit moment doen alle feeds voor de (reacties op) individuele berichten het nog steeds niet; de Atom-, RDF en RSS 0.9 evenmin.

  Ook balen: omdat de feeds gisteren een paar uur “viernulvierden” laat Bloglines nu nog steeds een foutmelding zien. 🙁

 3. Pingback: RedAlt Ping Tester

 4. Wat nou als je geen toegang hebt tot je php.ini? Of is dit alleen een fix voor mensen die niet in staat zijn een htaccess aan te maken?

 5. Volgens mij is de beschreven fix in php.ini speciaal voor IIS, dus dan heb je helemaal geen .htaccess!

 6. Niet te geloven hoeveel comment-spam ik de laatste week gehad heb. Als alles goed gaat is dat nu afgelopen, dankzij de diego sevilla’s WP-Morph, een slimme plug-in die javascript gebruikt om spammers af te weren.

 7. Het lijkt te werken… nou alleen die verdomde trackback-spam nog af weten te weren.

Reacties zijn gesloten.