Blankenberge (Nieuwpoort) Oostende

We vertrekken gisteren vlak voor laag tij om de stroom naar het zuiden zoveel mogelijk mee te hebben. De haveningang van Blankenberge blijkt, zolang we door het midden van de geul varen, gelukkig nét genoeg diepgang te hebben (of onze motor is sterk genoeg om ons door het slijk te trekken). En op open zee lijkt de wind ideaal om vandaag Gravelines aan te doen. Hoewel het spannend wordt: met laag water kom je daar helemaal niet binnen. Het plan pakt echter, zoals meestal, wat anders uit.

Het Loeder

Aan het begin van de tocht hijsen we het grootste voorzeil dat we hebben: de Drifter. Er waait een ZZW windje, 3-4 beaufort. Met de snel inzettende stroom mee maken we over de grond zo’n 6-7 knoopjes. Dat zou dus moeten gaan lukken. En als de wind nog wat draait (in ’n gunstiger richting) en aantrekt (beter dan voorspeld) schiet het helemaal op.

De wind trekt na een uurtje nog meer aan en we vervangen de Drifter door de iets kleinere en scherpere Genua Lourdes (bijgenaamd “Het Loeder” vanwege het gewicht van dat kreng). De stroom wordt nog gunstiger en we stuiven met 8 knoopjes op Nieuwpoort af. Hierna moeten we nog een flinke slag naar buiten, om de ondieptes bij Duinkerke heen. We zouden het moeten halen naar Gravelines. Hoewel…

Inmiddels zijn de golven ook flink geworden. En de wind is inmiddels tot een dikke 6 beaufort aangezwollen. Damn, moeten we Het Loeder nou ook weer vervangen en een rif in ’t grootzeil zetten?

Werkboot

We zijn er inmiddels al lang achter: ons bootje is een werkboot en met z’n tweetjes kom je, zeker met pittiger weer, wel wat handjes tekort. Met name op het voordek. Nu op dit zeetje opnieuw een zeil vervangen? En dan maar doorbikkelen? We besluiten van niet; we gaan terug, met de inmiddels kenterende stroom en pittige wind mee, naar Oostende. We hebben tenslotte vakantie.

Vakantie

Cultureel spektakel in OostendeOostende blijkt uiteindelijk een prachtige haven, waarin het vakantiegevoel ernstig verstekt wordt: veel toeristen en subtropische hitte in een stad waar de gemiddelde Spaanse badplaats een puntje aan kan zuigen. En ’s avonds, na de mosseltjes, worden we nog getrakteerd op een prachtig cultureel openluchtspektakel op het plein voor het stationsgebouw. Volop vakantie!

2 reacties op “Blankenberge (Nieuwpoort) Oostende

  1. Dit tripje hadden onze magen waarschijnlijk niet aangekund …. Gaaf dat Oostende zo leuk is! Geen Bonnie in da house 🙂 Geniet ervan, groetjes Paul & Anke