Entering the 'Kiwi Free Zone'

Dacht ik vorige keer nog dat wíj in een oven aan het werk waren, nu weet ik beter. Gisteren heeft Leen Schaap ons een geweldige, maar helaas (en begrijpelijk) beperkte rondleiding gegeven door de loods van onze spannende buurtjes: het domein van het ABN AMRO VOR-team.

Na het binnengaan van een massieve deur met daarop het opvallende plakkaat “Kiwi Free Zone” (ongetwijfeld een ludiek hart onder de riem van de onlangs aangemonsterde, Nieuw Zeelandse schipper) is onmiddelijk duidelijk dat het hier om een zeer serieus, grootschalig project gaat. En hoe serieus dat is, wordt verderop duidelijk.

De OVEN

Direct na binnenkomst worden we geleid naar De OVEN. En dit is er eentje die met recht in kapitalen geschreven wordt: In deze, speciaal gebouwde, enorme ruimte staat op dat moment de 70 voet lange romp te bakken, bij een temperatuur die de gemiddelde sauna niet zou misstaan. Er lopen twee zwetende heren rond, die continu controleren of de buitenromp wel goed hecht aan de eerder gebakken binnenromp.

Wat een baan! Alle respect, ik wil wedden dat de heren nadien liever een biermerk als hoofdsponsor hadden gehad. (Cheers, mates!)

Enorme constructieruimte

Voorbij De OVEN is pas echt te zien hoezeer Schaap Shipcare voor dit project aan de slag geweest is. De rest van de loods, dezelfde waar ooit ons bootje dicht ingebouwd stond tussen tientallen andere jachten (soms iets te dicht, maar dit lag meer aan de eigenaar van de betreffende boot), omvat een ruime werkplaats voor materiaalbewerking, een ‘kantoor’, een opslaghok en de enorme constructieruimte.

De goed verlichte, verwarmde en geventileerde constructieruimte beslaat minimaal de helft van de loods, met genoeg plek voor meerdere VO 70‘s. Hier wordt op het moment van ons bezoek het dek van nr. 1 gemaakt, inclusief de eerder genoemde kuip – maar nu in carbonfiber i.p.v. in spaanplaat.

Top Secret

Jammer genoeg, maar vanzelfsprekend, kunnen we onze nieuwsgierigheid niet verder botvieren op alle werkzaamheden: Niet alleen zouden we de 10(?) man die voltijds (van 7:00-19:00 uur, zes dagen in de week) aan het project werken, vreselijk voor de voeten lopen. Bovendien zijn alle bijzondere eigenschappen van dit unieke ontwerp van Juan K. absoluut Top Secret:

They could show us, but then they would have to kill us. 😉

Reacties zijn gesloten.