De iPad, aan boord?

Steve Jobs presenteert de iPadIedereen heeft een mening in Nederland. En al helemaal over de iPad. Ik hoor vooral veel negatieve meningen. Maar de meeste “onbegrepen bashing” is te makkelijk. Lees dit artikel eerst maar even. Ik wacht wel, voordat ik verder ga met mijn mening.

Ja, uitgelezen?

Nee, de iPad is niet ‘alleen maar grote iPod Touch’. De iPhone was ook niet ‘maar een iPod met een touchscreen en een GSM erin’. De iPod was niet een ‘walkman zonder cassettebandje’. Net zo min als de Mac zomaar ‘een dure PC’ is.

Fanboy, schmanboy

Met de Macintosh heeft Apple de wereld voor het eerst laten zien hoe een computer met muis en venstertjes werkt. Bestaan er nog mensen die nog steeds niet weten hoe je een muis bedient? (Zowel Wim Kok als m’n mammie denken nu stilletjes terug aan dat pijnlijke moment dat ook zij het eindelijk leerden.) Mams, ik ben trots op je, met je iBook!

Ook de iPod heeft de wereld veranderd. Want wie koopt en luistert nog naar CD’s? Vervolgens heeft iPhone opnieuw de wereld veranderd. Wie heeft er nog een telefoon zónder (echte) multi-touch en een fatsoenlijk werkende AppStore? De iPad zal nu ook de wereld veranderen. Zowaar ik een ‘Apple fanboy’ ben en wéét dat Macs de beste computers zijn. (En da’s al veel langer dan dat ik ze zelf gebruik, zeg ik eerlijk.)

Net wél

Een iPad is geen vervanging van m’n computer, noch van m’n telefoon. Ik kan de iPad hoogstens zien als een netbook-achtige: zo’n net-niet-PC die ‘weinig’ kan maar net wél wat je in een vergadering, op de bank of terrasje, of aan boord van een computertje verlangt: web, mail, documentjes, filmpjes. Eigenlijk doet zo’n net-niet ding precies wat de meeste mensen van een computer verlangen. Nét goed genoeg dus, bovendien ook ietsje goedkoper dan een ‘echte’ computer. En de iPad is er nu eentje die m’n stiefmoeder (hoi Mad!) wél zal willen gebruiken. Geloof me.

Iedereen aan boord?

Natuurlijk wil ik er ook eentje, want de iPad is bij voorbaat al de ideale bootcomputer. Zolang je ‘m niet nat laat worden. Of met je zoute vingers vette krassen over het prachtige scherm trekt. Gelukkig heb je ziploc-bags in vele maten.

Ik schreef al vaker over de fantastische mogelijkheden die zeilers met de iPhone krijgen. Een iPad, met z’n veel grotere multi-touch scherm en krachtiger innerlijk zal ‘serieus bibs schoppen’ van een hoop computers die je nu nog aan boord ziet.

Zeilersharten

Zei ik al “multi-touch”? Snap je wel hoe hándig dat is als je met zeekaarten werkt? Met ingebouwde GPS en draadloos internet, het lage stroomverbruik en lange uithoudingsvermogen, de vele extra toepassingen zoals zeilersweer.nl, de betrouwbaarheid en het weloverwogen bedieningsgemak van een Apple zal vele zeilersharten (nu eindelijk) veroveren.

Fabrikanten van boordapparatuur en navigatiesoftware zullen hun huidige achterstand maar op één manier inlopen: If you can’t beat them, join ‘em. Dat is wat Garmin en TomTom inmiddels hebben gedaan, hoewel ze het nu toch gaan verliezen van Google. En wat Navionics heeft gedaan met hun apps voor zeilers, waarmee ze in elk geval mijn hart al gewonnen hebben.

Mark my words:
Just wait until the apps by Navionics support the iPad's full screen size. Then you'll all get it.

Post scriptum

Dit bericht is grotendeels geschreven op m’n iPhone, met de voor bloggende zeilers oh zo handige app WordPress voor de iPhone. <flamebait>Eat that, drupal.</flamebait> 😉