Mijn 10 favoriete iPhone-toepassingen

Rijtjes zijn fijn; van rijtjes worden we blij. Dus in navolging van het populaire bericht met mijn 10 onmisbare Apple-toepassingen, nu een nieuw rijtje. Eigenlijk een rijtje uit twee delen, met 5 web-apps en 5 “echte” apps voor de iPhone. We beginnen met de toepassingen die zijn gebaseerd op het web:

1. ZeilersWeer

ZeilersWeer.nlWe starten het rijtje, heel bescheiden, met een veulentje uit eigen stal. Toepasselijk voor veel lezers van Lovefool.nl: het weer, op maat voor zeilers. Of zoals ‘ze’ zelf zeggen:
“Alle relevante weerinformatie bij de hand via ZeilersWeer.nl: een compacte overzichtelijke mini-website, altijd up-to-date en geoptimaliseerd voor de Apple telefoon.”

2. Flickr

flickr.comMobiel Flickr is bijna net zo briljant als de “volwassen” versie van deze fantastische foto-community-website. Maar dan helemaal toegespitst op een kleiner scherm en met alleen de relevante functies. Dit is een goed voorbeeld van a) hoe mooi een iPhone website kan zijn en b) waarom web-apps vaak goed genoeg zijn – of zelfs beter dan “echte” apps.

3. Google Reader

Google ReaderVroeger (vroegâh), toen ik mensen nog uitlegde wat RSS-feeds zijn, heb ik menig vriend(in) en collega aan de Bloglines geholpen. En prompt ben ik zelf overgestapt op Google Reader. De mobiele versie ervan gebruik ik nu misschien nog wel meer dan de desktop-versie. En tesamen faciliteren beide versies misschien wel 90% van m’n surfgedrag.

4. TV-Gids

TV-GidsNog een voorbeeld van een goeie web-app die zo simpel is dat het pijn doet. Hele lekkere pijn, dat wel. Deze web-app was een bron van inspiratie voor de ontwikkeling van nr. 1 hierboven. En hij krijgt een dikke pluim voor de koppeling met IMDB.com. Zo wordt het wel heel makkelijk om uit te zoeken wat je allemaal eigenlijk niet wilt zien.

5. Google Tasks

Google TasksNog eentje van Google, een obscure. Waar de desktop-versie van Tasks prachtig integreert met Gmail, doet de iPhone-versie dat gelukkig niet. (Want ik heb al mail.) En wederom: simpel, effectief, helemaal af.
Nou die vervelende todo-lijstjes nog wegwerken. Maar eerst…

… mijn 5 favoriete “echte” apps, installeerbare toepassingen die zijn te verkrijgen via de iTunes store:

6. StreamItAll StreamItAll RADIO

StreamItAllDit is met recht de eerste in het rijtje “echte” apps en ook de eerste die ik ooit kocht. Om meerdere redenen: Natuurlijk wil ik met m’n iPhone naar honderden radiostations kunnen luisteren via internet – al is het maar om flink gebruik te maken van m’n “ongelimiteerde” mobiele dataverbinding. En daarnaast mag ik de ontwikkelaar graag.

7. Shazam

ShazamShazam is een wonderlijke (gratis) applicatie. De eerste keer geloof je niet wat je ziet: Je houdt de iPhone voor een luidspreker (of een zingende barkeeper) en vanzelf rolt alle informatie over het nummer en artiest over je scherm. In theorie zou je hier popquizen (bijna) mee kunnen winnen. In theorie, zeg ik toch.

8. Remote

RemoteNog een (gratis) toepassing die iets met muziek te maken heeft: Remote is een afstandsbediening voor je iTunes. Via jouw (of andermans) draadloze netwerk bedien je jouw (of andermans) iTunes, vanaf de bank of vanuit hun voortuin, of vanaf de dansvloer.

9. CameraBag

CameraBagMet CameraBag kan je foto’s die je met je iPhone neemt, of plaatjes die je elders vandaan hebt, bewerken met een paar originele effecten. Bijzonder nuttig om al je saaie plaatjes mee op te leuken.
Wie riep daar: “Een iPhone, da’s toch niks voor serieuze fotografie?” Probeer ’t maar eens, prof-fotograaf Chase Jarvis zweert erbij.

10. TiltShift

TiltShiftTot slot een ander foto-appje, waarmee het beruchte tilt-shift effect over je foto’s gegoten kan worden. Van die extreem coole animaties krijg je er niet mee, maar het blijft leuk. Kijk maar op Flickr hoeveel moois dit kan opleveren. Mits met mate gebruikt.

Zo kan ik nog wel even doorgaan over al het moois dat er voor de iPhone bechikbaar is. Maar dat doe ik niet, want dan zou het geen ‘rijtje van 10’ meer zijn. Misschien zijn er nog lezers met aanvullende suggesties?

Eén gedachte over “Mijn 10 favoriete iPhone-toepassingen

  1. Shazam…. hmmm…. komt me bekend voor :-). Hoe lang moeten geluidsfragmenten zijn hiervoor? Voer ik hier wat aanpassingen door hehe.

Reacties zijn gesloten.