Railing-meevaller

De nieuwe railing bleek te kort. Twee keer nagemeten, exact volgens specificatie geleverd. En toch, te kort. Ruim 10 cm, alle vier de kabels.

Railing-kabelEr moesten dus nieuwe railing-kabels besteld worden. En hier baalde ik zo verschrikkelijk van, dat ik er nog niets over op Shipslog had gezet. Maar gisteravond gaf collega en zeiler Bert een prachtige draai aan onze stomme railing-tegenvaller:

Op zijn boot heeft Bert de railing met opzet te kort laten maken. En met een mooi lijntje zijn alle railingdraden achterop de boot aan het hek gemonteerd.

Ja inderdaad, met opzet te kort. En inderdaad, de manier van monteren klinkt als een voor zeilers zo typerende ‘houtje-touwtje -lijntje-oplossing’. Maar er zit meer achter, want Bert gaf twee goede redenen:

  • De lijntjes onderbreken de metalen ‘ringen’ rondom het dek. Op deze manier vormen de railingen geen kooi van Faraday, waaruit bijvoorbeeld een in de mast ingeslagen bliksem niet kan ontsnappen.
  • In geval van nood kan de railing met een simpel mes worden doorgesneden.

Gaffel van de railingPrachtig, ik ben overtuigd. Komende week maak ik de railing met een lijntje aan de boot vast. En Bert: ontzettend bedankt!